Artykuł nr 3164 utworzony: 01.11.2015, 18:02
Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.
W 80 smaków dookoła świata
Ryż to nieodłączny element potraw pochodzących ze wszystkich krańców świata. Te uniwersalne ziarenka dostarczają bowiem dużo energii i już za sprawą kilku prostych dodatków mogą diametralnie zmienić swój smak, stając się podstawą coraz to nowych inspiracji kulinarnych. Istnieje jednak kilka sprawdzonych zestawów przypraw, które od lat wykorzystywane są przez miłośników dań z dodatkiem ryżu. Najpopularniejszy sposób serwowania białych ziarenek zainspirowany jest kuchnią indyjską. Wykorzystując Ryż Basmati marki Britta oraz tradycyjne przyprawy, takie jak kurkuma, curry oraz unikatowe mieszanki ziół nazywane masalą szybko wyczarujemy danie rodem z krainy Gangesu. Innym kultowym dodatkiem do ryżu jest sos sojowy, który w połączeniu z olejem sezamowym, imbirem oraz chili stanowi podstawę chińskiego ryżu po kantońsku, który od pokoleń zachwyca głębią kontrastujących ze sobą aromatów. Ryż bardzo często gości również w potrawach z kontynentu amerykańskiego. Klasyczny Ryż Biały marki Britta dopełniony dużą ilością chili, papryki słodkiej oraz pieprzu cayenne to recepta na prawdziwie ognistą ucztę w stylu meksykańskim. Nie można zapomnieć również o Europie, która także lubuje się w kulinarnych wyczynach, bazujących na ryżowych ziarenkach. Słoneczna Italia, będąca ojczyzną nie tylko pizzy i pasty, ale i risotto, stworzyła przepis na ryż, który zamiast od razu wrzucać do wrzątku, najpierw podsmaża się na patelni z posiekanym czosnkiem, cebulą, tymiankiem, estragonem oraz mielonym kminem rzymskim, a dopiero później zalewa warzywnym bulionem. Taka metoda pozwala nasycić ziarenka ryżu maksymalną ilością wyrazistych smaków, dzięki czemu ryż sam w sobie stanowi główne danie.
Sposobów na przygotowywanie ryżu jest zapewne tyle, ilu jest na świecie smakoszy tego specjału, niemniej jeśli dopiero zaczynamy przygodę z odkrywaniem nowych smaków, warto kierować się sprawdzonymi oraz uwielbianymi na całym świecie kompozycjami aromatycznych przypraw.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem niezwykle smakowitych i wszechstronnych produktów marki Britta zapraszamy na stronę: www.britta.pl oraz na fanpage: www.facebook.com/HalinaiBrittaNaTropieDobregoSmaku.
Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.
Produkt: Ryż Biały marki Britta
Gramatura : 4 x 100 g
Cena detaliczna: 2,99 zł
Produkt: Ryż Basmati marki Britta
Gramatura : 4 x 100 g
Cena detaliczna: 3,89 zł
Więcej informacji udziela:
Katarzyna Korek
FlyPR
tel. (+48) 730 121 885; (+48) 533 790 909
katarzyna.korek@flypr.pl
Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy - Sawex Foods. W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż), Halina (ryż, kasza, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza jęczmienna, gryczana), Sugoi (ryż do sushi) oraz Twój Błonnik.
„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.)
Wiertnicza 70
02-952 Warszawa, Polska
tel. : 022 651 79 04 do 07
fax.: 022 651 79 09
e-mail: sawex@sawexpl.com