Artykuł nr 1698 utworzony: 17.02.2015, 16:18
Konkurs „Dociekliwi” dla fanów McDonald’s został zorganizowany po raz drugi. Zwycięzcy zostali wyłonieni w dwuetapowym konkursie sprawdzającym wiedzę uczestników na temat jakości produktów McDonald’s. Finałowym zadaniem było przekonanie jury za pomocą filmiku, dlaczego to właśnie oni powinni zostać Dociekliwymi. Nagrodą w konkursie była wycieczka do dostawców McDonald’s oraz tablety iPad. Jury wyłoniło 10 najbardziej przekonujących Dociekliwych, a w dodatkowym konkursie przeprowadzonym przez blogera StayFly wybranych zostało jeszcze 5 osób.
Podczas pierwszego dnia wycieczki finaliści konkursu odwiedzili zakład OSI pod Ostródą, skąd każdego dnia dostarczane są najwyższej jakości burgery wołowe do restauracji McDonald’s w całej Polsce. Dociekliwi wnikliwie sprawdzali cały proces przygotowania burgerów wołowych, od kontroli mięsa wołowego, do jego mielenia oraz formowania i mrożenia krążków wołowych.
W trakcie drugiego dnia Dociekliwi skontrolowali produkcję złocistych frytek w zakładzie Farm Frites w Lęborku. Wizyta pozwoliła prześledzić proces produkcji frytek od ziemniaka aż do gotowego produktu. Pracownicy OSI i Farm Frites wyczerpująco odpowiadali na szczegółowe pytania Dociekliwych, aby jak najlepiej zaspokoić ich głód wiedzy. Podczas wyjazdu laureaci na bieżąco mieli możliwość testowania produktów, zarówno w zakładach, jak i odwiedzanych po drodze restauracjach sieci McDonald’s.
Zdjęcia z wyjazdu Dociekliwych można znaleźć na https://www.facebook.com/McDonaldsPolska
Była to pierwsza z serii inicjatyw poświęconych oferowanej żywności zaplanowanych przez McDonald’s Polska na ten rok. Na wiosnę ponownie ruszy w Polskę multimedialna ekspozycja o jakości McDonald’s. Firma zaprosi też klientów do zwiedzenia zaplecza swoich lokali w ramach akcji dni otwartych.
***
McDonald's Polska rozpoczął działalność w 1992 roku, otwierając pierwszą restaurację w Warszawie. Obecnie działaw Polsce 351 restauracji McDonald’s (w tym 126 z McCafé), które zatrudniają ponad 17 500 osób. 223 z nich to obiekty prowadzone przez 61 licencjobiorców, niezależnych przedsiębiorców działających na podstawie umowy franczyzy z McDonald’s.